tiistai 26. marraskuuta 2024

Perhekoti on inhimillinen ratkaisu ikäihmisille


Perhekotimallin idea on yksinkertainen ja inhimillinen. Malli on tuttu lasten ja nuorten perhekodeista, mutta se soveltuu erinomaisesti myös ikäihmisille. 

Perhekodeissa ikäihmiset asuvat kodinomaisessa ympäristössä, jossa perhehoitaja tai pariskunta huolehtii heidän arjestaan ja turvallisuudestaan. Näissä kodeissa voi asua 4–7 ikäihmistä, ja heidän hyvinvointiaan tuetaan tarpeen mukaan esimerkiksi kotisairaanhoidon avulla. Malli yhdistää inhimillisen hoivan ja lämpimän yhteisön sekä tarjoaa ratkaisun yksinäisyydestä ja arjen haasteista kärsiville. 

Länsi-Uudellamaalla ikäihmisten asumista tuetaan usein kotona mahdollisimman pitkään. Tämä on monesti toimivaa, mutta ei aina inhimillisin ratkaisu. Lyhyet kotikäynnit eivät poista yksinäisyyttä tai turvattomuuden tunnetta. Kun ikäihminen ei enää pärjää kotona, mutta ei vielä tarvitse ympärivuorokautista hoitoa, perhekotimalli on arvokas vaihtoehto.

Perhekotimallia tulisi edistää aktiivisemmin. Vuonna 2021 Länsi-Uudellamaalla oli vain 16 henkilöä perhehoitopalvelujen piirissä, kun esimerkiksi Pirkanmaalla vastaava luku oli yli 500. 

Perhehoitoliitto on tehnyt tärkeää työtä mallin tunnetuksi tekemisessä, mutta nyt on aika ottaa vastuu sen laajemmasta käyttöönotosta. Perhekotimalli on paitsi inhimillinen myös taloudellisesti järkevä ratkaisu. 

Avainasemassa on sitoutuneiden perhehoitajien löytäminen. Tämä edellyttää koulutuksia, toimivia käytäntöjä ja riittävää tukea esimerkiksi lupaprosessien helpottamiseksi. 

Sitoutuneiden perhehoitajien avulla yhä useampi ikäihminen voi saada arvokasta hoivaa kodinomaisessa ja turvallisessa ympäristössä. 

Tässä asiassa Länsi-Uudenmaan tulisi pyrkiä edelläkävijäksi. Perhekotimalli on jo osoittanut toimivuutensa valtakunnallisesti, ja sen potentiaali odottaa laajempaa hyödyntämistä. 

Inhimillisesti toteutetut palvelut rakentavat yhteisön sydämellisyyttä ja tarjoavat ikäihmisille merkityksellisiä päiviä – juuri sellaisia, joita toivomme itsellemme tulevaisuudessa.


Teksti on julkaistu alunperin LänsiApila -lehdessä 11/2024.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti