Kirjoitin jo neljä vuotta sitten vanhusten perhehoitomallista ja sen hyödyistä Vihdin kunnalle sekä erityisesti tietenkin meidän ikäihmisille. Perhehoitoliitto tekee ansiokasta työtä tietoisuuden lisäämiseksi ja moni tietää jo mistä asiassa on kyse.
Lyhyesti kiteytettynä mallin ajatus on se, että ikäihmiset asuvat kodinomaisissa olosuhteissa ja heidän arjen sujumisesta huolehtii perhehoitaja tai mahdollisesti jopa perhehoitaja pariskunta yhdessä. Perhehoidossa voi asua samanaikaisesti korkeintaan 4-7 ikäihmistä ja tarvittaessa perhekodissa asumista tuetaan esimerkiksi kotisairaanhoidon käynneillä.
Kotona asumisen tukeminen ei ole aina paras mahdollinen vaihtoehto.
Vihdin vanhustenhuollon painopiste on edelleen siinä, että kotona asumista tuetaan mahdollisimman pitkään. Aina se ei ole inhimillinen vaihtoehto. Kotihoidontyöntekijät tekevät hyvää työtä pienillä resursseilla, mutta ikäihmisten yksinäisyys ja pelko arjesta selviytymisestä ovat asioita joita ei lyhyillä kotikäynneillä hoideta. Kaikilla meillä ei ole jälkipolvia huolehtimassa. Itse tulen lapsettomana todennäköisesti tulevaisuudessa kuulumaan juuri siihen väestöryhmään.
Vihdissä Keskusta teki aloitteen vanhusten perhekotimallista.
Vihdin Keskustan valtuutettu Varpu-Leena Malmgren teki kuluneella valtuustokaudella aloitteen vanhusten perhekotimallin mahdollisuuksien selvittämisestä Vihdissä ja juuri viime viikolla kuulin, että asiaa edistetään Karviaisessa. Olen tästä äärettömän iloinen.
Kuten kaikki myös tämä malli vaatii panostusta, mutta on inhimillisen vaihtoehdon lisäksi pitkässä juoksussa myös taloudellinen vaihtoehto. Perhekotiasumisen on todettu tulevan kustannuksiltaan puolet edullisemmaksi kuin tehostetun palvelukotiasumisen. Samalla lyhytaikaisilla paikoilla mahdollistetaan omaishoitajien lomien toteutuminen, sekään ei ole tällä hetkellä itsestäänselvyys.
Kunnan ja perusturvakuntayhtymän rooli.erusturvakuntayhtymä
Kunnalla ja kuntayhtymällä on tärkeä rooli toiminnan käynnistämisessä, sen ylläpitämisessä ja tietenkin siinä, että toimintaan saadaan mukaan asiaan sitoutuneita perhehoitajia. Perhehoitajien valvonnasta ja koulutuksesta vastaa kunnat osin yhteistyössä Perhehoitoliiton kanssa. Perhehoitajana toimiminen on eräänlainen elämäntapa ja vaatii sitoutuneisuutta.
Ongelma ns. välivaiheen asumisratkaisujen puuttumisesta on tällä hetkellä todellinen. Kun iäkäs ei oikein enää pärjää kotona, mutta ei vielä tarvitse palvelukotia. 94-vuotias Pappani asuu yksin ja toki myös pärjää. Se, että viihtyykö on eri asia. Läheiset vierailevat pääasiassa kello 16 jälkeen, sitä ennen päivä on kovin pitkä yksin. Hieman huolissaan seurasimme kun hän lyhyellä sairaala reissulla viihtyi osastohoidossa ehkä liiankin hyvin. Ihan vain siksi että oli seuraa. Onneksi kesä tulee taas ja hän pääsee touhuamaan lapsuudenkotini pihamaalle, entiselle puutarhurille se on paras pakopaikka arjesta edelleen.
Aktiivisten (ikä)ihmisten Vihti.
Vihdin väestörakenne ei ole haasteellisin mahdollinen, mutta kuten muuallakin myös meidän väestö ikääntyy kaiken aikaa. Perhehoito konsepti toimii menestyksellä jo valtakunnallisesti, toivon että Vihdissä saamme olla Uudenmaan edelläkävijöitä tämän asian suhteen. Inhimillisesti, sydämellä toteutetut palvelut kirjoittavat Vihdin tarinaa ja tekevät todeksi aktiivisten ihmisten Vihtiä myös ikäihmisille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti