Kuva AI Leino Pixabaystä
Toisella kierroksella Stubb keräsi 51,6 prosentin kannatuksen, kun taas valitsijayhdistyksen ehdokas, vihreiden tukema Pekka Haavisto sai 48,4 prosenttia äänistä. Tiukka taisto osoitti, kuinka jakautunut kansamme voi olla mielipiteissään, mutta samalla se korostaa demokratiamme vahvuutta ja moniäänisyyttä. Hylättyjä ääniä oli toisella kierrokselle 20 570, sekin kertonee omaa tarinaansa. Valinta kahden ehdokkaan välillä ei ollut helppo meille, joiden ensisijainen ehdokas jäi ensimmäiselle kierrokselle.
Valinta herättää tunteita
Presidentiksi valittu Alexander Stubb on monelle suomalaiselle tuttu kasvo: entinen pääministeri, ulkoministeri, kansanedustaja ja europarlamentaarikko. Tuttuuden vuoksi hän myös herättää tunteita niin puolesta kuin vastaan. Kuitenkin hänen laaja kokemuksensa kansainvälisessä politiikassa ja asiantuntemuksensa EU-asioissa tarjonnevat hyvän pohjan presidentin tehtävän hoitamiselle. Tehtävään jossa ulkopolitiikka ja Suomen asema maailmalla ovat keskiössä.
Äänestysprosentti 70,7, sekä ennakkoäänestyksen aktiivisuus, 46,4 prosenttia, kertovat suomalaisten kiinnostuksesta maamme tulevaisuuteen, vaikka toki toisella kierrokselle moni jätti äänensä käyttämättäkin. On tärkeää, että jokainen ääni kuullaan ja jokaista mielipidettä arvostetaan, sillä juuri näin demokratia toimii parhaiten. Toivoa sopii, että äänestäminen jaksaisi kiinnostaa myös tulevissa EU-vaaleissa kesäkuussa.
Menestystä tehtävään!
Presidentinvaalit ovat osoitus demokratiamme elinvoimaisuudesta, mutta myös muistutus siitä, että politiikka on lopulta yhteistyötä ja yhteisen hyvän tavoittelua. Toivon, että presidentti Stubb muistaa tämän jokaisessa päätöksessään ja että hänen kautensa toisi mukanaan rauhaa, vakautta ja hyvinvointia koko kansalle.
Virkaanastujaiset ovat 1.3. eduskuntatalolla, mielenkiinnolla tätä odotan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti