torstai 14. huhtikuuta 2022

Kevään kohinaa

Kuva Jaesung An Pixabaystä

Kevät on edennyt hitaasti, mutta varmasti. Lunta on vielä näin huhtikuun puolessavälissä paikoitellen melko paljonkin, mutta ehkä jo pääsiäisen jälkeen vähän vähemmän. 

Poliittinen kevät on ollut täynnä vuosikokouksia ja niihin valmistautumista. Edelleen useimmat kokoukset järjestetään etänä, mutta monia jo läsnäollen tai hybridinä. Ukrainan tilanne on helmikuun lopulta asti värittänyt kaikkea elämistä ja olemista myös täällä kotisuomessa. 

Viime viikonloppuna pidetystä Keskustan puoluevaltuuston kokouksesta jäi erityisesti mieleen Keskustanuorten edustajan puheesta kohta "Suomessa kaatuu hetkittäin verkko, Ukrainassa samaan aikaan kerrostaloja. Rauhasta on pidettävä kiinni keinolla millä hyvänsä." Tämä vapaasti lainattu katkelma provosoi, mutta samalla myös tiivistää niitä tunnelmia ja myös pelkoja, joita monilla asiaa kohtaan on. 


Vihdin Keskusta esittää Eerikki Viljasta kansanedustajaehdokkaaksi

Vihdin Keskustan vuosikokous pidettiin jo maaliskuun puolivälissä. Samassa yhteydessä päätimme tukea Eerikki Viljasta kansanedustajaehdokkaaksi. Tässä ajassa tarvitsemme ehdottomasti kansanedustajia, jotka ymmärtävät huoltovarmuuden, maatalouden ja maanpuolustuksen päälle. 

Eduskuntavaalien vuoro on jo alle vuoden päästä. Ehdokasasettelun meidän puolueen osalta vahvistaa Keskustan Uudenmaan piiri myöhemmin tänä vuonna. Eerikin verkkosivuihin kannattaa tutustua tässä linkissä.  

Vaalien ehdokasasettelu on avoinna 21.2.2023 asti, joten tulemme varmasti näkemään laajan joukon ehdokkaita ympäri Uudenmaan. Jokainen puolue saa asettaa 36-37 ehdokasta listalleen Uudenmaan alueella. Varsinainen lukumäärä määräytyy sen mukaan kuinka paljon alueella on asukkaita 31.10.2022. 


Laskukaava kansanedustajaehdokkaiden määrälle

Tiedätkö miten kansanedustajaehdokkaiden lukumäärä määräytyy eri alueilla? 

Käytännössä ehdokaslistoille saa nimetä saman verran ehdokkaita kuin alueelta valitaan kansanedustajia. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa luku oli Uudellamaalla 36. 

"Jako tehdään jakamalla kunkin vaalipiirin asukkaiden lukumäärä vaalipiirien yhteenlasketulla Suomen kansalaisten lukumäärällä ja kertomalla saatu luku 199:llä." (DDV, 14.4.2022)

Perustuslaissa määritellään, että kansanedustajia valitaan 200. Yksi paikka näistä on varattu Ahvenanmaan kansanedustajalle ja tähän perustuu kerroin 199. 

Käytännössä siis alueen asukasluku määrittelee valittavien kansanedustajien määrän ja näin jokaiselle ehdokaslistalle saadaan nimetä kyseinen määrä ehdokkaita. 

Uudellamaalla ehdokkaita saa asettaa melkoisen runsaasti verrattuna muihin vaalipiireihin. Pienemmissä vaalipiireissä puolueen sisäisiä jäsenäänestyksiä on jo vilkkaasti käyty. Jäsenet valitsevat äänestämällä omalta alueeltaan heidän parhaaksi katsoman ehdokkaan. Esimerkkinä Etelä-Savo, jossa kahdeksasta eduskuntavaaliehdokkaasta viisi valittiin esitettäväksi eteenpäin.  


Seurakuntavaalit 2022

Vielä ennen eduskuntavaaleja on luvassa loppuvuodesta seurakuntavaalit. Vihdin seurakunta elää mielenkiintoisia aikoja, joiden etenemiseen monet haluavat olla vaikuttamassa. Monia kiinnostaa kirkonkylän seurakuntatalon kohtalo ja uuden monitoimi kappelin rakentaminen Irjalaan, sekä tietenkin monet muut asiat. Ehdokasasettelu seurakuntavaaleihin päättyy syyskuussa 2022. 

Monet meidänkin jäsenistä tulevat asettumaan ehdolle seurakuntavaaleissa keskiryhmä nimisen valitsijaryhmän ehdokaslistalle. Keskiryhmä koostuu maltillisesti asioista ajattelevista aktiivisista toimijoista, joita yhdistää tahto toimia. Listalla tulee olemaan ehdokkaita yli puoluerajojen ja monet ehdokkaista ovat poliittisesti täysin sitoutumattomia. 


Hyvää pääsiäistä!

Piti lyhyesti vain ajankohtaisista asioita kirjoittaa, mutta kummasti sitä taas tekstiä kertyi. Jos sinä olet kiinnostunut eduskunta- tai seurakuntavaaleista, ehdokkuudesta tai tukijoukkoihin liittymisestä niin aina saa ottaa yhteyttä.  

Kiitos jos jaksoit lukea tänne asti ja oikein hyvää pääsiäistä. Täällä pääsiäinen sujuu valmistautuessa opintoihin liittyvään väliseminaariin lopputyön osalta. 

- Heidi 

1 kommentti:

  1. User information and money are also secured on the platform by robust encryption. Unfortunately, 코인카지노 customer support doesn't have a cellphone name or reside chat possibility, nevertheless it does have an official email address, and the waiting time isn't too dangerous. Lastly, net site} is cellular optimized, but there are no available apps for cellular gadgets. On the state’s funds, Goldrick declares as “False” Fiorello’s fear that “our state” is spending and borrowing with out concern.

    VastaaPoista