perjantai 25. kesäkuuta 2021

Sote on maalissa

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Eduskunta hyväksyi juhannusviikolla lait sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksesta. Oma sosiaalinen media täyttyi postauksista “sote on maalissa, vihdoin ja viimein.” 

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluu Vihti, Espoo, Hanko, Inkoo, Karkkila, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Siuntio ja Raasepori. Kaikkiaan kymmenen kuntaa. Melkoisen laajasta alueesta on siis kyse. Miten muutos tulee näkymään Vihdissä jää nähtäväksi, mutta valmistelutöitä kunnissa on tehty jo hyvän aikaa. 

Mitä jo on suunnitteilla? 

Juuri äskettäin päivänvalon näki Länsi-Uudenmaan hoivakotiporttaali, jossa pääsee vertailemaan alueen hoivakoteja laatu ja asukastyytyväisyys huomioden. 

Tulevana syksynä Karviaisen alue on ensimmäisten joukossa saamassa digiklinikan chat-palvelun muodossa. Tämä kuulostaa juuri siltä mitä itse on jo pidempään toivonut. Toisaalta hirvitti lukea siitä, että Sote-keskuksia on valmisteltu vain Espooseen. 

Jo aiemmin on mm. Lohjalla otettu käyttöön perhekeskusmalli, joka kokoaa kaikki lasten ja perheiden hyvinvointia edistävät palvelut saman katon alle. Perhekeskusmalli on tarkoitus jalkauttaa muihinkin kuntiin.Toimintaa toteutetaan niin etänä, kotona kuin varsinaisissa keskuksissakin.   

Länsi-Uudenmaan alueella on tällä hetkellä 36 eri asiakas- ja potilastietojärjestelmää, kuulostaa hurjalta lukemalta. Järjestelmiä ja erilaisia kantoja, joiden välillä tietojen vaihdon tiedän olevan kaikkea muuta kuin sujuvaa. Tähänkin haasteeseen on tulossa muutosta yhteisten järjestelmien myötä. Helppoa se ei varmasti tule olemaan ja muutokset rassaavat työntekijöitä, mutta toivottavasti lopputulos on kaiken sen vaivan väärti. 

Pidetään huoli ettei näin juhannuksena jouduta nykyisten palveluiden toimivuutta testaamaan.

Levollista juhannusta jokaiselle! 

Lisätietoja uudistuksesta löytyy Länsi-Uudenmaan sote -hankkeen sivuilta ja Vihdin Kunnan sivuilta. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti