perjantai 5. marraskuuta 2021

Ehdolla aluevaaleissa 2022


Uudenmaan piirin syyskokous viime lauantaina asetti minut ehdolle aluevaaleihin 2022 Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella. Nyt on myös blogiin päivitetty minulle tärkeitä teemoja, joista voit lukea lisää alta. 

Länsi-Uudenmaan alueeseen kuuluu 10 kuntaa, jotka ovat Vihti, Karkkila, Espoo, Hanko, Inkoo, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori ja Siuntio. Melkoisen laaja alue, jolla asuu kaikkiaan yli 472 000 ihmistä. Kyseessä on väkiluvultaan Uudenmaan suurin hyvinvointialue (pl. Helsinki). Aluevaltuustoon nimetään kaikkiaan 79 valtuutettua, joista suurinosa tulee olemaan Espoosta. 

Vihdin mahdollisuudet? 

Vihdin mahdollisuuksia valtuutettujen määrän osalta ei pidetä kovinkaan mairittelevina. Mediassa määrän on arvioitu olevan kaikkea 1-3 valtuutetun välillä. Valtuuston lisäksi hyvinvointialueille on kuitenkin tulossa myös lautakuntia, jotka valmistelevat asioita ja myös nämä paikat ovat tärkeitä. Näille paikoille on mahdollisuus saada heitä, jotka saavat myös pienempien paikkakuntien viestin kuulumaan.  

Vihdissä on tällä hetkellä tilanne, jossa kiireettömään hoitoon pääsyä jonotetaan liian pitkään,  kuntayhtymä Karviainen taistelee taloushaasteiden edessä, eikä koulutettuja lääkäreitä ja hoitoalan ammattilaisia tahdo löytyä rekrytoitavaksi. Nämä ovat niitä osasyitä joiden vuoksi sote-uudistusta tehdään. Laadukkaaseen hoitoon tulee päästä oikea-aikaisesti. 

Jokaisessa kunnassa ei voi tulevaisuudessakaan olla parasta mahdollista erikoisosaamista kaikkeen, mutta peruspalveluiden tulee olla lähellä. Neuvolat, terveyskeskukset ja näytteenottopisteet ovat niitä joiden palveluita eniten tarvitaan ja käytetään. Esimerkiksi iso osa verenohennuslääkkeitä käyttävistä potilaista käy säännöllisesti tarkistuttamassa INR-arvot, pahimmillaan jopa kolme kertaa viikossa kun sopivaa hoitotasoa etsitään. Puhumattakaan niistä harvinaisemmista sairauksista, jotka edellyttävät kokeita jopa päivittäin. 

Muutamat puolueet puhuvat nyt jo keskittämisen hyödyistä ja väittävät populismiksi sitä, että jokaisessa kunnassa voisi olla oma sosiaali- ja terveysasema. Keskittämisessä on toki hyötynsä kuten yhteiset ATK-järjestelmät, joiden välillä tieto siirtyy aiempaa helpommin ja erityisosaamista keskittämällä on mahdollisuudet huippuosaaviin tiimeihin. Peruspalvelut ovat kuitenkin niitä joiden palveluverkkoa ei pidä keskittää.    

Minulle tärkeät asiat

1)  Paikalliset palvelut. Sosiaali- ja terveysalan peruspalveluiden tulee olla lähellä ja yhdellä yhteydenotolla on päästävä oikea-aikaiseen hoitoon. Palveluita pitää pystyä hyödyntämään yli kuntarajojen, mutta samaan aikaan on pidettävä huoli, että perusterveydenhoidon vuoksi ei ole pakko asioida naapurikunnassa. Myös pelastustoimen toimipisteiden sijainnilla on iso merkitys on pidettävä huoli siitä, että vasteajat pysyvät kohtuullisina koko alueella. 

2) Asiakkaiden pompottelu luukulta toiselle on estettävä. Palveluketjun on oltava sujuva ja tietojen tulee siirtyä myös kuntiin, joissa huolehditaan edelleen monista tärkeistä ennaltaehkäisevistä asioista.  Palveluiden toteutuksessa mennään ihmiset edellä. Kymmenen vuotta sitten kun itse sairastuin sain kokea miten suuri vastuu potilaalla on asioiden etenemisestä ja tiedon siirtymisestä, näin ei saa olla. Vastuu hoidon etenemisestä on oltava palveluntarjoajalla. 

3) Koti-, omais- ja perhehoitoon on panostettava. Inhimillisen hoivan on saatava ansaitsemansa arvostus. Omaishoidon vapaiden tulee järjestyä tilanteista huolimatta. Hyvinvointi alueiden on otettava vastuu siitä, että alueella järjestetään koulutusta ja ennakkovalmennuksia perhehoitajille. Ikäihmisten perhekotien perustamista on tuettava alueella huolehtimalla asian koordinoinnista ja valmennuksien järjestämisestä.      

Vaalilupaukset

Olen tottunut tekijä, osaan tehdä yhteistyötä, kuunnella, vaikuttaa ja viedä asioita eteenpäin. Kuuntelen mielelläni erilaisia näkökulmia ja muodostan niistä oman mielipiteeni.  

En ole sosiaali- ja terveysalan asiantuntija, sen sijaan tiedän paljon palvelumuotoilusta ja palvelupolkujen rakentamisesta eli niistä asioista, joilla palvelut saadaan vastaamaan käyttäjien tarpeita. Lupaan perehtyä asioihin ja käyttää aikaani siihen, että pystyn päätökset aina perustelemaan. Sitoudun tekemään oikeudenmukaisia päätöksiä ja huomioimaan asiat ihan meidän tavallisten ihmisten näkökulmasta. 

Ennen kaikkea lupaan kuunnella ja välittää alueen viestiä eteenpäin silloin kun sen aika on ja tätä varten lupaan olla tavoitettavissa. Kaikkeen muuhun pyrin matkan varrella vaikuttamaan parhaan tiedon ja oman osaamiseni mukaan. 

Voit laittaa minulle viestiä milloin vain osoitteeseen heidi.nordman@vihti.fi tai verkkosivuilta löytyvän ota yhteyttä -lomakkeen kautta.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti