torstai 18. marraskuuta 2021

Mistä aluevaaleissa on kyse?

Hyvinvointialueille siirtyy vastuu sosiaali- ja terveys- sekä pelastustoimen palveluista. Näiden sanahirviöiden taustalla on hyvin arkiset asiat.

  • Miten nopeasti kiireettömään hoitoon pääsee ja missä?
  • Mistä palolaitoksen autot lähtevät pelastustehtävälle?
  • Miten kotihoitoa järjestetään tarvitsijoille ja miten lastensuojelu, mielenterveys- ja päihdepalvelut vastaavat tarpeeseen?
  • Miten ikäihmisten asumisratkaisuista huolehditaan?
  • Miten lähellä on neuvolapalvelut?
  • Miten näitä palveluita rahoitetaan ja miten niitä organisoidaan? 

Tammikuun vaaleissa valitaan jokaiselle 21:lle hyvinvointialueelle oma valtuusto ja lautakunnat. Nämä määrittelevät sen mihin suuntaan palvelut tulevaisuudessa kehittyvät ja kehitys riippuu siitä keitä valtuustoon äänestetään.

Kyse ei ole ihan pienestä kokonaisuudesta. Käytännössä hyvinvointialueiden vastuuasiat koskettavat jokaista meistä jossain vaiheessa elämää. Viimeistään siinä vaiheessa kun tulipalo sattuu oman kodin nurkille, on merkitystä sillä missä lähin pelastuslaitos sijaitsee. 


On siis tärkeää, että jokainen etsii itselleen sopivan ehdokkaan ja äänestää tammikuun aluevaaleissa ehdokasta, jonka arvot parhaiten vastaavat omia. Haluatko peruspalveluita lähellä vai mielummin kaikki palvelut saman katon alla jossain kauempana? Onko merkitystä onko ehdokas tuttu vai tuntematon?


Jokainen arvottaa eri asioita, mutta onneksi on myös ehdokkaita joista valita. Ehdokasasettelu päättyy 14.12. joten vielä ehtii itsekin lähtemään mukaan, jos sopivaa ehdokasta ei listoilta tunnu löytyvän.


Länsi-Uudenmaan alueeseen kuuluu 10 kuntaa, jotka ovat Vihti, Karkkila, Espoo, Hanko, Inkoo, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori ja Siuntio. Melkoisen laaja alue, jolla asuu kaikkiaan yli 472 000 ihmistä. Länsi-Uudenmaan aluevaltuustoon nimetään kaikkiaan 79 valtuutettua.


Kaduilla kuultua


Sen jälkeen kun kerroin olevani aluevaaliehdokas, olen saanut kuulla monta tarinaa siitä miten kiireettömään hoitoon pääsy takkuaa. Odottamaan joutuu pahimmillaan useita viikkoja ja hammaslääkärin vastaanotolle ei tunnu pääsevän kuukaudessakaan. 


Ikävältä tuntui kuulla myös siitä miten paikalle hälytetty ambulanssi oli kiireettömyyteen vedoten jättänyt potilaan ottamatta kyytiin ja sälyttänyt päivystykseen viemisen iäkkään puolison harteille, vaikka potilas ei pysynyt omilla jaloillaan. Onneksi tilanteen oli pelastanut äärimmäisen avulias taksikuski. Hän oli auttanut asiakkaan kotoa sairaalapäivystyksen vuodeosastolle asti, sillä puoliso ei olisi tähän yksin kyennyt.


Syy ei tietenkään ole ambulanssin työntekijöiden. Heillä on toimintaohjeet joiden mukaan toimitaan, mutta kyllä tällaisissa tilanteissa toivoisi sen verran olevan joustonvaraa, että osin toimintakyvytön ihminen voidaan siirtää sairaalaan.


Tällaisista hyvin arkisista tilanteista sotessa on kyse.


Kun laastari ei riitä, pitää palveluiden toimia


Paljon on myös hyviä asioita joiden toivotaan säilyvän. Lähes jokainen julkisia palveluita käyttävä arvostaa sitä, että terveyskeskus löytyy omasta kunnasta. Päivystykseen ollaan valmiita siirtymään pidemmällekin, mutta peruspalveluita ei pidä lähteä keskittämään. 


Ihmisten pitää pystyä jatkossa luottamaan siihen, että palvelut ovat käytettävissä silloin kun niitä tarvitaan ja palveluiden laadun takaamiseksi on resursseista, eli mm. henkilöstöstä, tiloista jne. pidettävä huoli. Parasta mahdollista osaamista ei voi jatkossakaan olla joka kunnassa, mutta peruspalveluiden tulee olla lähellä ja saavutettavissa.


Oma vaaliteemani näissä vaaleissa tulee olemaan: "Kun laastari ei riitä, pitää palveluiden toimia."


Länsi-Uudenmaan Keskustan vaaliohjelmaan ja Vihdin Keskustan ehdokkaisiin voit tutustua tässä linkissä.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti