sunnuntai 21. helmikuuta 2021

Vihtiin mahtuvat isotkin unelmat


Hevosiin hullaannutaan usein jo lapsena


Hevosharrastus alkaa usein jo varsin pienenä. Ensin ehkä kiinnostutaan My little ponyista, sitten keppihevosista ja lopulta unelman päämäärä on päästä aivan oikealle hevostallille. Hevonen on eläin joka kiinnostaa niin lapsia kuin aikuisiakin, ne kiehtoo usein myös heitä, jotka tunnustavat pelkäävänsä isoja eläimiä.

Iän myötä unelmat muuttuvat ja ihmiset ovat valmiita muuttamaan unelmiensa perässä. Pientila, jolla omien hevosten pitäminen on mahdollista, on kimmoke muuttamiselle.

Harrastuksien perässä Vihtiin?


Sopiva paikka on tila, jossa on riittävästi pinta-alaa, valmis rakennuskanta tai mahdollisuus rakentamiselle. Kun kiinnostunut henkilö tässä vaiheessa alkaa selvittämään asioita pitää vastausten olla valmiina.


Minkä kokoiselle tontille saa kunnassa ottaa hevosia? Miten ympäristötoimi suhtautuu hevosenpitoon ko. alueella? Onko hevostenpitoon alueella esteitä? Millaisia edellytyksiä on lantahuollon suhteen? Millaisia hevosalan palveluita löytyy kunnasta? Jo se, että löytyy vastaukset näihin kysymyksiin kielii omaa viestiään siitä miten kunnassa hevosiin suhtaudutaan.

Valmiit ohjeistukset helpottavat päätöstä


Vihdissä näistä moni asia on jo valmiiksi pohdittu. Uusimmassa rakennusjärjestyksessä määritellään, että uuden tallin rakennuspaikan on oltava vähintään 2 hehtaaria, lantalan tulee sijaita vähintään 50 metrin päässä naapurin kiinteistöstä ja ratsastuskentän 20 metrin päässä rajalta, tästäkin voidaan joustaa jos on esittää naapurin kirjallinen suostumus asiasta. 

Lantaloiden rakentamisessa ja lannan käsittelyssä tulee puolestaan noudattaa yleisiä määräyksiä sekä Vihdin kunnan ympäristönsuojelumääräyksiä. 

Kaikki nämä asiakirjat ovat julkisesti verkosta löydettävissä.

Hevoset ja päätöksenteko Vihdissä


Vihdissä hevosia hevosia on arvioitu olevan jopa yli 2000, koko Suomessa niitä on 75 000. 

Aiemmin päätöksenteossa ei ole ehkä tarvinnut huomioida hevostalouden erityispiirteitä. Hevoset ovat mahtuneet kuntaan siinä missä monipuolinen asutus ja eläintilat muutoinkin. Asutuksen tihentyessä Nummelan ja muiden kasvutaajamien ympärillä yhä useampi hevostalli ja hevosyrittäjä ajautuu tilojen puolesta yhä ahtaammalle ja se, että asioihin kiinnitetään huomiota korostuu. 

Hevostalouden toimintaedellytyksiä tukee parhaiten, että alan erityispiirteet huomioidaan jo päätöksenteko vaiheessa ja mahdolliset tulkinnanvaraiset päätökset ovat yhdenmukaisia. Alati muuttuvat ympäristöohjeistukset ja pienentyvä elinympäristö ovat omiaan aiheuttamaan ongelmia.

Hyödyt ovat suurempia kuin haitat


Viimeisimpänä ja varsin akuuttina ongelmana on noussut lannan loppusijoitus. Olen aihetta jo alkuvuoden aikana kommentoinut ja tulen siitä varmasti vielä kirjoittamaan. Tämän kirjoituksen haluan kuitenkin kiteyttää siihen, että Vihdissä on hyvä asenne hevosalaa ja hevostalleja kohtaan, hevoset eivät ole tulleet tänne yllättäen ja pyytämättä - Ne ovat aina olleet täällä. 

Vihdistä on vuosikymmenten aikana kuin salaa kasvanut yksi Uudenmaan suurimmista hevoskunnista. Hevosala työllistää suoraan ja välillisesti, se tarjoaa turvallisia harrastus mahdollisuuksia myös näin koronan aikana ja yhtä kaikki se on yksi kunnan vetovoimatekijöistä niin matkailun kuin uusien asukkaiden suhteen. 

Pidetään huoli, että näin on myös jatkossa ja osallistutaan itse hevosystävällisen Vihdin kehittämiseen.

Heidi Nordman
Hevosalan liiketoiminta opiskelija, HAMK
digiyrittäjä
kuntavaaliehdokasLinkkejä

Hevostallien ympäristönsuojelu Vihdissä - Vihdin kunta

https://www.vihti.fi/asuminen-ja-ymparisto/ymparistonsuojelu-ja-valvonta/maatalouden-ymparistonsuojelu/hevostallien-ymparistonsuojelu/ 


Vihdin kunnan rakennusjärjestys - Vihdin kunta

Kuudennen luvun 24 § käsittelee eläinsuojien rakentamista

https://www.vihti.fi/asuminen-ja-ymparisto/rakentaminen/rakennusvalvonta/voimassaoleva-rakennusjarjestys/ 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti