torstai 30. joulukuuta 2021

Hevonen hyvinvointia edistämässä

Sosiaali- ja terveyspalveluista puhuttaessa ihmisille ei ensimmäisenä tule hevoset tai hevosala mieleen. Hevosten kanssa kuitenkin toteutetaan niin ennaltaehkäiseviä kuin kuntouttaviakin terveys- ja hyvinvointipalveluita. 

Hevonen kuntouttaa fyysisesti sekä henkisesti ja opettaa lajin harrastajille niin itsetuntoa kuin elämänhallintaakin. Hevosalan laatimassa aluevaaliohjelmassa kerrotaan, että vuonna 2020 Kela korvasi ratsastusterapiaa 2,14 miljoonalla eurolla osana lääkinnällistä kuntoutusta. 

Oma tätini on hyvä esimerkki siitä miten hän kuntoutui 10 vuoden jälkeen pois pyörätuolista ja hevosihmisenä määrätietoisesti tavoitteli sitä, että pääsee vielä itsenäisesti ratsastamaan. Hevoset olivat yksi hänen motivaattoreistaan. Ilokseni sain olla tässä prosessissa mukana. 

Meillä asuu Länsi-Uudenmaan alueella liki 6000 hevosenomistajaa. Espoossa 1537, Vihdissä 1138,  Lohjalla 1104, Kirkkonummella 856, Raaseporissa 518, Inkoossa 239, Karkkilassa 205, Siuntiossa 190, Kauniaisissa 98 ja Hangossa 50. Koko maassa ala työllistää 15 000 henkilötyövuotta. On pidettävä siis huoli siitä, että uudistuksessa kolmannen sektorin, eli tässä tapauksessa hevosalan ääni myös kuuluu. 

Erityisesti hyvinvointialueella tulee pitää huolta siitä, että tulevaisuudessa käytetään kohtuullisia hankintamenettelyjä, jotka mahdollistavat hankinnat myös pienyrittäjiltä. Näin tuetaan hevosalan toimijoiden kautta niin terapia- ja vammaisratsastusta kuin erityisryhmien ja syrjäytymisuhan alla olevien hevosharrastustoimintaa. Hevosalalla on myös tärkeä rooli osana nuorisotyötä. Suurin osa alan harrastajista on nuoria tyttöjä.  

Yhtä lailla hevosia voidaan hyödyntää myös avohuollon tukitoimena ja ennaltaehkäisevänä toimena. Hieman pilke silmäkulmassa olen omalta osaltani aina sanonut, että se mitä hevosiin olen varoja käyttänyt on säästynyt mielenterveyspalveluista. Vanha sananlaskukin sen jo kertoo “ Anna hevosen surra, sillä on suurempi pää.” Oma taustani hevosalalla: 

Juuri nyt opiskelen hevosalan liiketaloutta Hämeen ammattikorkeakoulussa ja omistan osuuden 3-vuotiaasta suomenhevosorista. Olen lähes koko elämäni toiminnut hevosten parissa. Olen pitänyt täysihoitotallia Espoossa, omistanut kymmenkunta omaa hevosta, työskennellyt ravitalleilla ja hankkinut peruskoulutuksen hevosalalle. Pää- ja sivutoimisena hevoshierojana olen toiminut 17 vuoden ajan, lisäksi olen Hevoshieronta.net sivuston perustaja ja ylläpitäjä. Lisää voit lukea esittelystä


Tutustu blogin aiempii hevosaiheisiin kirjoituksiin tässä linkissä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti