perjantai 17. joulukuuta 2021

Luoteis-Uusimaan Vaalikynä-palsta 16.12. - Kun laastari ei riitä, pitää palveluiden olla lähellä

Kuva OpenClipart-Vectors Pixabaystä
Kuva OpenClipart-Vectors Pixabaystä


Länsi-Uudellamaalla tarvitaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta aivan samoista syistä, kuin muuallakin Suomessa. Kuntien voimavarat eivät riitä tasavertaisten palvelujen järjestämiseen kaikille. Uudistuksen tavoitteiden tulee olla korkealla, eikä se saa jäädä vain rakenteelliseksi. 

Liian usein kuulee niitä tarinoita, kun hoitoon pääsyssä on viivettä, omaishoitajien vapaat eivät toteudu, ikäihmisille ei löydy inhimillisiä asumisratkaisuja ja asiakkaita pompotellaan paikasta toiseen ilman, että kukaan ottaa kokonaisvastuuta hoidon tai muun asian etenemisestä. 

On erityisen tärkeää, että alueen asukkaiden tarpeet ja henkilöstön hyväksi katsomat toimintamallit ohjaavat uudistuksen toteutusta ja auttavat kehittämään uutta. Kehittyviin lähipalveluihin on päästävä koko Länsi-Uudenmaan alueella yhdellä yhteydenotolla. 

Lähipalveluiden merkitys ja tarve vaihtelevat. Toiselle se on oman tietokoneen kautta otettu yhteys digiklinikalle, toiselle käynti oman kunnan terveyskeskuksessa tai kiertävän hoitajan toteuttama verenpainemittaus kylätalolla. Yhtä kaikki palveluita tulee voida hyödyntää tarvittaessa myös mökki- tai naapurikunnassa. Saavutettavuudesta on pidettävä erityistä huolta ja kehitettävä uusia keinoja siihen, miten palvelut tuodaan lähelle ihmisiä. 

Tulevaisuudessakaan kaikkia palveluita ole saatavilla jokaisessa kunnassa. Kun palveluverkkoa suunnitellaan tulee ottaa huomioon se, että palveluiden äärelle pitää päästä niin julkisella liikenteellä kuin omalla liikennevälineelläkin. 

Kun ihminen tarvitsee apua, sen tulee olla saavutettavissa.

Heidi Nordman

aluevaaliehdokas (kesk.)

yrittäjä, AMK-opiskelija


Lue kirjoitus Länsi-Uudenmaan verkkosivuilta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti