perjantai 7. tammikuuta 2022

Palo- ja pelastustoimen resursseista tulee huolehtia

Kuva Pixabay


Oletko koskaan odottanut ambulanssia tai paloautoa? Ne minuutit on pitkiä. 

Kun ystävä makasi märässä maassa vakavasti loukkaantuneena tuntui 18 minuuttia ikuisuudelta. Hätäkeskuksen hyvät neuvot auttoivat välttämään lisävauriot. 

Pelastustoimi on osa ensihoitoa, siksi se on mukana sote-uudistuksessa. Ensihoito on paikalla nimensä mukaisesti ensimmäisenä, antaa kiireellisen hoidon ja kuljettaa tarvittaessa jatkohoitoon. Mahdollisimman lyhyt vasteaika toteutuu parhaiten kun palolaitokset sijaitsevat lähellä. Hätätilanteessa jokainen odotettu minuutti tuntuu kohtuuttoman pitkältä. 

Uudistuksen osalta pelastustoimi kantaa huolta rahoituksen riittävyydestä tulevaisuudessa  rahoitusvastuun siirtyessä kunnilta hyvinvointialueille. Jo nykyisessä tilanteessa pelastustoimella on rahoitusvajetta valtakunnallisesti noin 60 miljoonaa euroa. 1

On ensisijaisen tärkeää, että kiireellinen apu on saatavilla silloin kun sille on tarvetta. Kaikissa Länsi-Uudenmaan kunnissa ei ole omaa palolaitosta. Alueella toimii yli 40 sopimuspalokuntaa, joilla on sopimus hälytystehtävien hoidosta joko varallaololla tai vapaaehtoiseen päivystykseen perustuen. Vakinaiset paloasemat puolestaan ovat jatkuvassa ympärivuorokautisessa hälytysvalmiudessa. 2

Pelastustoimen osalta uudistuksen yhdeksi tavoitteeksi on määritelty, että apu tulee yhtä nopeasti kuin ennenkin. On siis tärkeää, että Länsi-Uudenmaan nykyiset 12 paloasemaa säilyvät niin Vihdissä, Karkkilassa, Tammisaaressa, Hangossa, Karjaalla, Kirkkonummella, Lohjalla kuin Espoossakin.

Kun laastari ei riitä, pitää palveluiden toimia. 


Odottavan aika on pitkä kun apua tarvitaan. 
Kuva: Heidi Nordman

Lue muut kirjoitukset aiheella aluevaalit 2022

Lähteet: 
1 Suomen pelastusalan ammattilaiset, https://www.spal.fi/tutustu-pelastustoimeen
2 Pelastustoimi, Länsi-Uusimaa, https://pelastustoimi.fi/lansi-uusimaa/palvelut/vapaaehtoistoiminta

2 kommenttia:

  1. Muuten hyvä, mutta pelastustoimi ei vastaa ensihoidosta. Se voi toki pelastuslaitosten kautta toimia ensihoidon paikallisena tuottajana. Ensihoito on osa terveydenhuoltoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja oikaisusta. Muotoiltu lause muotoon, pelastustoimi on osa ensihoitoa.

      Poista